prva strana

Petak, 3. Maj 2024.

Revija KOLUBARA - Decembar 2004 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Pat pozicija raštimovanog orkestra

Branko Vićentijević (foto: Dragan Krunić)

ZEC IZ TAŠNE

– Kako sve u životu ima cenu, ne retko i paprenu, ispostavlja se da je dr Tomić poprilično izgubio kompas i odlučivanje prepustio drugima – u Novoj Srbiji, ali i van nje. On, uostalom, izgleda i nije čovek koji će preuzeti odgovornost u mnogim situacijama kada je „stani, pani”, što ne korespondira sa poslom vrsnog hirurga kojim se bavio tokom svog radnog veka. To se, uostalom, videlo i u višednevnim razgovorima sa svim strankama o većinskoj koaliciji u SO Valjevo, ali i tokom konstitutivne sednice.

Ne drže baš vodu gradonačelnikova objašnjenja, ako je domaćin u kući, kako nije njegovo da se meša u posao pravnika i da pritom utvrđuje kvorum na sednici. Zakonitost u radu morala bi biti i njegova briga bar utoliko da upozori na nepravilnosti ukoliko ih sam uoči ili ukoliko neko javno na to skrene pažnju. A pažnju su, tumačenjima Zakona o lokalnoj samoupravi, opštinskog statuta i poslovnika, tokom konstitutivne sednice SO Valjevo u nekoliko navrata skretale bivši sekretar Mirjana Stanić i nesuđeni budući sekretar Jelica Tešić-Panjković. Postavlja se i pitanje, šta bi, recimo, bilo da su kojim slučajem, kao najstariji odbornici, konstitutivnom sednicom umesto Slobodana Vasiljevića (NS) predsedavali demokrate Staniša Cane Savić ili Tomislav Đorđević? Biće da je opozicija osnovnu grešku načinila što jednom od njih nije dodelila mandat bar dok se ne okonča izbor novih funkcionera!

Ovako, novi sekretar SO Valjevo, pošto se Jelica Tešić-Panjković predomislila, ni kriv ni dužan postade Zdravko Vitošević, poreklom iz okoline Glogovca na Kosmetu (a ne Istoka, kako smo u prošlom broju Revije „Kolubara” napisali). SRS nije imao koga da ponudi, socijalisti (SPS i SNS) su već „kadrovski prekardašili”, pa je spasilac postao Karićev PSS. Vitoševića sačekaše da se obrije, istušira, obuče i dođe na konstitutivnu sednicu. „Krnje” ga izabraše za sekretara lokalnog parlamenta, čovek sede za astal predsedavajućih i poče da glasa iako nije odbornik! On kao pravnik, inače, nema položen nikakav stručni ispit, pa ni onaj za rad u državnim organima. Položiće ga, obeća novinarima na prvoj pres konferenciji nove vlasti, u roku od godinu dana kako to zakonski propisi dozvoljavaju. I to tumačenje je na proveri u Ministarstvu za lokalnu samoupravu Srbije, kao i odredba statuta SO Valjevo po kojoj se isti odbornici ne mogu dva puta kandidovati za čelne funkcije u lokalnom parlamentu. A Vuković i Milićević su bili kandidati i 22. oktobra ali su tada dobili po 23 glasa jer ih, uz 24 odbornika opozicije, nisu podržali ni Dragan Vasiljević (NS), kao ni tri Karićeva odbornika, koji su još uvek „tvrdili pazar” i „nabijali cenu jezičku na vagi”.